Stichting de Rotonde

Betrouwbaar vertegenwoordigd

Volmacht

 

Wat is een volmacht?

Bij een volmacht wordt de gehele administratie uit handen genomen. Een volmacht wordt ook wel volledig inkomensbeheer genoemd, omdat Stichting De Rotonde alle taken rondom de administratie uit handen neemt.

Voor wie is een volmacht geschikt?

Een volmacht wordt veelal aangevraagd bij een ziekenhuisopname, lichamelijke en/of geestelijke achteruitgang of bij de aanvraag van een maatregel zoals beschermingsbewind, mentorschap of curatele. Een volmacht kan worden ingezet voor personen die hun gehele administratie willen uitbesteden, maar hier niet voor naar de kantonrechter willen gaan. Voor mensen met beginnende dementie, psychiatrische problematiek of een verstandelijke beperking is een volmacht ook geschikt.  Stichting De Rotonde zorgt ervoor dat de wensen van de cliënt worden nageleefd. Daarnaast blijft de cliënt altijd zeggenschap houden en blijft tevens handelingsbekwaam. Bij een volmacht is het belangrijk dat de cliënt nog dermate beschikkingsbevoegd is om een machtiging te tekenen, om Stichting De Rotonde te benoemen als volmachthebber. 

In welke situaties is een volmacht geschikt?

1. Volmacht op contractbasis

Een volmacht is geschikt voor personen die niet de stap naar de kantonrechter willen zetten maar wel volledig ondersteund willen worden bij hun financiën. De werkzaamheden van een volmacht en bewindvoering komen overeen. Een volmacht is echter op basis van een contract in plaats van, op een beschikking van de kantonrechter.

2. Een volmacht tijdens of voor de aanvraag voor beschermingsbewind, mentorschap of curatele

Wanneer de aanvraag voor een maatregel zoals beschermingsbewind, mentorschap of curatele nog loopt maar er nog geen handelingen kunnen worden verricht, kan volmacht een oplossing bieden. Met een volmacht kan Stichting De Rotonde de financiële zaken van de cliënt alvast op orde brengen, om betaalachterstanden en schulden te voorkomen. Stichting De Rotonde kan in deze situatie alvast zorg dragen voor de poststukken en overige financiën van de cliënt.

3. Volmacht als voorzorgsmaatregel

Een volmacht is ook geschikt voor mensen waarbij een ziekte is geconstateerd. Mensen die bijvoorbeeld pas geleden de diagnose Alzheimer hebben gekregen, zouden de mogelijkheid van een volmacht kunnen gebruiken. Stichting De Rotonde zou alvast benoemd kunnen worden tot volmachthebber zodat wij de zaken direct kunnen regelen wanneer de cliënt hier niet meer toe in staat is. Zo kunnen wij vroegtijdig ingrijpen, zodat wij grip hebben op de financiële situatie en we misbruik kunnen voorkomen. Stichting De Rotonde wordt dan ingeschakeld wanneer er is geconstateerd dat de cliënt niet meer in staat is om zijn eigen financiën te beheren.

Hoe kunt een volmacht aanvragen?

U kunt direct bij Stichting De Rotonde een volmacht aanvragen. Zonder tussenkomst van de kantonrechter kunt u bij Stichting De Rotonde een contract laten opstellen voor een volmacht. De werkzaamheden van een volmacht en bewindvoering komen overeen. Een volmacht is echter op basis van een contract bij Stichting De Rotonde. Bewindvoering vraagt u aan via een beschikking van de kantonrechter. Indien u vragen heeft of meer informatie wenst, dan kunt u ons per mail bereiken via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch via: +31(0)10 - 481 11 44.